22-23 Ιουνίου 2017.
Η επιστημονικές εξελίξεις οδεύουν σε πιο συντηρητική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε την πλήρως εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση στον καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο μέγεθος ογκιδίου δεν κάνουμε σε όλες τις γυναίκες τον ίδιο τύπο χειρουργικής επέμβασης. Η επέμβαση στον μαστό μπορεί να είναι από απλή ογκεκτομή, ογκοπλαστική, τμηματεκτομή έως και μαστεκτομή. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η χειρουργική αντιμετώπιση των λεμφαδένων της μασχάλης, από την αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού, τη δειγματοληπτική εξαίρεση κάποιων λεμφαδένων μέχρι των λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης.
Στο Συνέδριο του Μιλάνο υποστηρίχθηκε η άποψη, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα από διάφορες κλινικές μελέτες, και ενθαρρύνθηκαν οι ιατροί να προβαίνουν σε εξατομικευμένη χορήγηση χημειοθεραπείας στις ασθενείς, αφού έχει αποδειχθεί ότι όλες οι ασθενείς με φαινομενικά τα ίδια στοιχεία του όγκου δεν ωφελούνται το ίδιο από τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν θα πρέπει να αρχίζουν χημειοθεραπεία πριν ό όγκος τους, -αμέσως μετά την ιστολογική εξέταση-, εξετασθεί επί πλέον σε ειδικά εργαστήρια για την ευαισθησία που εμφανίζει απέναντι στα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα.
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν θα πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού οι οποίες δεν πρόκειται να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία να υποβάλλονται σ’ αυτήν και να αντιμετωπίζουν επί πλέον μόνον της παρενέργειες της. Η επιλογή των φαρμάκων θα πρέπει πλέον να είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη.