Τι είναι η βιοψία του μαστού;
Είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο του ιστού ή του ογκιδίου που βγάζει ο μαστολόγος από το μαστό. Στην ιατρική γλώσσα λέγεται «ιστολογική εξέταση».

Πως μπορεί να γίνει μια βιοψία;

Με χειρουργική επέμβαση, μικρή ή μεγάλη, ή ακόμη και με παρακέντηση με ειδική βελόνα. Σ' όλες τις περιπτώσεις λαμβάνεται ένα κομμάτι ιστού (μικρό ή μεγάλο), στο οποίο γίνεται η ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Ποιος κάνει τη βιοψία;

Ο ιατρός που εκτελεί αυτές τις εξετάσεις ονομάζεται Παθολογοανατόμος. Ο ρόλος του παθολογοανατόμου στη διάγνωση κυρίως αλλά και στην πρόγνωση ενός καρκίνου στο μαστό είναι πολύ σημαντική.

Ποιος ο ρόλος του Παθολογοανατόμου;

Προεγχειρητικά με τη διενέργεια βιοψίας σε υλικό ανοιχτής μικρής διαγνωστικής επέμβασης ή μετά από παρακέντηση με ειδική βελόνα. Διεγχειρητικά (κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης) με τη διενέργεια ταχείας βιοψίας. Ο Παθολογοανατόμος στην περίπτωση της ταχείας βιοψίας είναι υποχρεωμένος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, να επεξεργαστεί το υλικό που του στέλνει ο Μαστολόγος από το χειρουργείο, ενώ ο ασθενής βρίσκεται κάτω από την επίδραση γενικής αναισθησίας και να αποφασίσει αν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει το χειρουργό να επιλέξει τη σωστή κάθε φορά για τη συγκεκριμένη ασθενή χειρουργική επέμβαση.

Μετεγχειρητικά με την επεξεργασία τμήματος μαστού, ή ολόκληρου του μαστού (παρασκεύασμα μαστεκτομίας) με ή χωρίς λεμφαδένες από τη μασχάλη.
Επίσης ο Παθολογοανατόμος συμβάλει στην εξέταση βιοψίας που πάρθηκε από ύποπτη για μετάσταση εστία.


Πως τίθεται η διάγνωση;

biopsy2 Το χειρουργικό παρασκεύασμα ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, τοποθετείται επάνω σε γυάλινα πλακάκια, τα οποία βάφονται και στη συνέχεια εξετάζονται από τον/την Παθολογοανατόμο στο μικροσκόπιο.

Ακολούθως συντάσσεται η έκθεση της ιστολογικής εξέτασης. Στην έκθεση καταγράφονται η τελική διάγνωση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την πρόγνωση και τη βιολογική συμπεριφορά της αλλοίωσης.


Τι μπορεί να είναι η τελική διάγνωση μιας ιστολογικής εξέτασης;

Καλοήθης πάθηση

Προκαρκινωματώδης ή οριακής κακοήθειας αλλοίωση που κατατάσσει την ασθενή σε ομάδα υψηλού κινδύνου για μελλοντική ανάπτυξη καρκινώματος του μαστού.
Κακοήθης πάθηση

Η σωστή διάγνωση στηρίζεται στη σωστή συνεργασία και την εμπειρία τόσο του ιατρού που εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση όσο και του Παθολογοανατόμου που διενεργεί την ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Τα ιστολογικά χαρακτηριστικά μιας οριακής αλλοίωσης που έχουν προγνωστική σημασία για την ασθενή, είναι στοιχεία που θα αναζητήσει ο Παθολογοανατόμος στην μικροσκοπική εξέταση, για να ενημερώσει τόσο το θεράποντα ιατρό όσο και την ίδια τη γυναίκα.

Τα άτομα που πιθανόν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα που θα χρειαστεί στενότερη παρακολούθηση.

Όταν πρόκειται για κακοήθεια, ο Παθολογοανατόμος πρέπει να εκτιμήσει το ακριβές μέγεθος του όγκου, να μελετήσει τα ιδιαίτερα ιστολογικά του χαρακτηριστικά και να διερευνήσει την παρουσία ή μη μετάστασης στους λεμφαδένες (εφ' όσον έχουν συναφαιρεθεί).

Παράλληλα, σήμερα ο Παθολογοανατόμος έχει τη δυνατότητα με σύγχρονα μέσα, να προσδιορίσει στον ιστό αντιγόνα όπως ογκογονίδια, ορμονικούς υποδοχείς, δείκτες κυτταρικού πολλαπλασιασμού κ.ά. που σχετίζονται με την βιολογική δραστηριότητα του όγκου και βοηθούν το Μαστολόγο να προσαρμόσει ανάλογα στην κάθε περίπτωση τη συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή. Τα στοιχεία αυτά θα καθορίσουν την πρόγνωση και κατά συνέπεια την πορεία της ασθενούς.

Είναι γνωστό ότι η πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και υπάρχουν ασθενείς με άριστη, μέτρια ή κακή πρόγνωση.

Με βάση την τελική διάγνωση από την ιστολογική έκθεση, ο θεράπων ιατρός είτε θα καθησυχάσει την ασθενή και δεν θα ακολουθήσει άλλη συμπληρωματική θεραπεία είτε θα της συστήσει κάποια παρακολούθηση, είτε θα της χορηγήσει κάποια συμπληρωματική θεραπεία

 

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 420 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top