Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2017

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) για την  Παγκόσμια Ημέρα  της  καταπολέμησης  του καρκίνου του μαστού, θα ήθελε να εκφράσει πρώτα απ’ όλα την ευχή της,  να μην θυμόμαστε την  1η  σε συχνότητα κακοήθεια των γυναικών  μόνον μία  ημέρα τον χρόνο ούτε ακόμη ένα μήνα τον χρόνο.

Θα πρέπει καθημερινά  όλο τον χρόνο να γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης, ενθάρρυνσης και καταπολέμησης του άγχους, του φόβου και της αμέλειας των γυναικών να υποβληθούν σε έλεγχο μαστών. Στα τρία προηγούμενα στις μέρες μας πρέπει να υπολογισθεί και ένα τέταρτο, “η οικονομική δυσχέρεια”  για κάποιες γυναίκες  που θα ήθελαν να εξετασθούν αλλά δεν μπορούν. 

Η Ελλάδα ως Μεσογειακή  χώρα εμφανίζει μία μέση συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού που αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα είναι  μικρότερη από αυτήν της Β.   Ευρώπης  και Β. Αμερικής  και μεγαλύτερη από τις υποανάπτυκτες χώρες. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψη μας   -απόρροια από την επιστημονική μας γνώση-  την πρόβλεψη και τον φόβο μας για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη χώρα μας την επόμενη δεκαετία, ως συνέπεια της παρατεταμένης  ψυχικής έντασης που βιώνουν οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Η Ελλάδα έχει  εξαιρετικούς ιατρούς που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού, υστερούμε όμως σε ότι σχετίζεται και  συνεπάγεται με οργανωμένα Κέντρα Μαστού.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθούν ακόμη  α)  η οριστικοποίηση της οργάνωσης  και η  δυνατότητα χρήσης του Αρχείου Νεοπλασιών (Αρχείο Καρκίνου του Μαστού) αφού, χωρίς Αρχείο Καρκίνου δεν είναι δυνατή η καταγραφή των περιστατικών, η επιδημιολογική και στατιστική επεξεργασία, ο προγραμματισμός δράσεων και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων για τη  βελτίωση των συνθηκών διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού σε Εθνικό επίπεδο.  β) η εφαρμογή και στην Ελλάδα του Εθνικού πληθυσμιακού έλεγχου των γυναικών με μαστογραφία.  Έχουμε προτείνει και ζητήσει από την Ε.Ε. την οικονομική υποστήριξη της χώρας μας ούτος ώστε από το τέλος του 2018 ή το πολύ αρχάς του 2019 να ξεκινήσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα και στη χώρα μας. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα δοθεί η ευκαιρία στις γυναίκες της χώρας μας να επωφεληθούν  των προνομιών που προσφέρει.

Στις όλες τις ανωτέρω  διεργασίες,  σημαντικότατο ρόλο παίζει ο  ποιοτικός έλεγχος, η πιστοποίηση και η διαπίστευση που σιγά-σιγά θα πρέπει να μπουν στην καθ’ ημέρα πράξη  μας. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλουμε στις γυναίκες το μήνυμα ότι ο στρουθοκαμηλισμός δεν βοηθάει πουθενά. Η έγκαιρή και έγκυρη διάγνωση  και η εξατομικευμένη  χειρουργική αντιμετώπιση

ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ.

 

Για την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας,
 

Η Γεν. Γραμματέας

              Αγγελική Αθανασίου               

Χειρουργός-Γυναικολόγος Μαστολόγος

 

 

 

 

 

   

 

  Η Πρόεδρος

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα
Καθ.Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος   Πρόεδρος  της  Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ECIBC (European Commission Initiative on Breast Cancer) για τη σύνταξη των κατευθυντηρίων οδηγιών στη διάγνωση και τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού
Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού
Δ/ντης Σπουδών Ελλ. Σχολής Μαστολογίας

 

 

 

 

 

          

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Κηφισίας 27A Αθήνα,
ΤΚ 11523

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top