H Eλληνική Εταιρεία Μαστολογίας, η οποία αριθμεί 37 συναπτά έτη  λειτουργίας της και βασίζεται στην διδακτική ρύση του Ιπποκράτη «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της στο ευρύ κοινό, όταν μια θετική πρωτοβουλία ενός Υπουργού Υγείας, μεταφράζεται ως στόχος αντιπαράθεσης.

Είναι γνωστό ότι όλοι ζητάμε να επέλθει αλλαγή στους γύρω μας, στους Πολιτικούς, στο Σύστημα Υγείας,  στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση. Όταν όμως έρθει η ώρα για  να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι και να υποστηρίξουμε το συμφέρον μας, τότε δυσανασχετούμε. Είναι ακόμη γνωστή, η Ελληνική νοοτροπία γενικότερα. Όταν ο Καποδίστριας για παράδειγμα, έφερε δωρεάν τα εξωτικά  τότε γεώμηλα (πατάτες) στην Ελλάδα, συνάντησε τρομερές επιφυλάξεις και αντιδράσεις. Τότε, όπως αναφέρει ο θρύλος,  ο Κυβερνήτης έπαιξε με τους Έλληνες και μετέτρεψε τις πατάτες σε δήθεν πολύτιμες και σπάνιες. Έβαλε φρουρούς τάχα να τις φυλάνε, με αποτέλεσμα να γίνουν ανάρπαστες!!!!!

Αναφέροντας τα ανωτέρω, ερχόμαστε ως ιατροί που εδώ και 37 χρόνια με την  Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, δίνουμε καθημερινά τον δικό μας αγώνα για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού, να στηρίξουμε   την πρωτοβουλία θέσπισης προληπτικών εξετάσεων για 4 διαδεδομένες μορφές καρκίνου που σχεδιάζει να νομοθετήσει το Υπουργείο Υγείας.  Στη χώρα του Παπανικολάου, του επιστήμονα που εφέυρε το Τεστ Παπανικολάου και έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο,  την Ελλάδα, λόγω αμέλειας κρίνεται αναγκαίο να πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο σε όσες δεν συμμορφώθούν και δεν υποβληθούν σε αυτό. Το ίδιο θα συμβεί σε όσους αμελήσουν το  ετήσιο τσεκ απ μέσω των προληπτικών εξετάσεων που προτείνονται και που σώζουν ζωές. Το πρόστιμο αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας αφυπνίζει και να μας προφυλλάσει.

Διεθνώς είναι κοινό μυστικό, ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας σε πρώιμο, αρχικό στάδιο, καθιστά πολύ πιο αποτελεσματική την αντιμετώπισή του.
Η προληπτική ιατρική, πρέπει να κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή έχει θετικό πρόσημο και αποτελεί ασπίδα για την υγεία   όλων μας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δήλωσή του, επικρίνοντας τη νοοτροπία του Έλληνα σε θέματα πρόληψης, ότι πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.0000 άτομα, στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα»!!

Το διαπιστώνουμε  και εμείς ως ΕΕΜ,  στην καθημερινότητά μας, όταν μέσα από τις δωρεάν εκστρατείες ενημέρωσης και δωρεάν εξέτασης μαστών που οργανώνουμε και πραγματοποιούμε σε Δήμους ή σε άλλους Δημοσιους Φορείς ο αριθμός των Ελληνίδων γυναικών που θα μπορούσε να προσέλθει για εξέταση είναι πολλαπλάσιος αυτών που εξετάζονται. Κι αυτό επειδή οι ίδιες θεωρούν ότι  η προληπτική εξέταση  θα μπορούσε να τους ανοίξει θέματα. Έτσι αποφασίζουν να επισκεφθούν τον ειδικό, μόνον όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Στη χώρα μας σε αντίθεση με τις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 19980-2004, σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Γι’ αυτό αντί να αντιδικούμε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε θέματα πρόληψης, ας προσπαθήσουν όλοι οι Φορείς να συμπράξουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των θανάτων, με την εφαρμογή των προληπτικών εξετάσεων. Η έλλειψη  πληροφόρησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για έγκυρη και έγκαιρη    διάγνωση, είναι αυτό που σκοτώνει. Η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε.

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα
ε Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών
Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαστολόγος - Ογκολόγος
Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον
καρκίνο μαστού και τα Κέντρα μαστού στην Ε.Ε.

Εκπρόσωπός στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον καρκίνο

του μαστού στην ομάδα κατευθυντηρίων οδηγιών

Λεωφ. Κηφισίας 18 11526 Αθήνα

τηλ. 210 7771246
φαξ. 2107716834

Αιτήσεις Μελών

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook