Τι είναι η αποκατάσταση του μαστού;

Είναι η εκ νέου ανάπλαση του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Στην πρώτη περίπτωση που γίνεται η ανάπλαση ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή η γυναίκα έχει το πλεονέκτημα να ξυπνήσει μετά το χειρουργείο και να έχει πάλι δυο μαστούς, έχοντας τον καινούργιο μαστό στη θέση του παλιού.

 

Τι προσφέρει η αποκατάσταση του μαστού;

 Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή προσφέρει στις γυναίκες καταρχήν ψυχολογική στήριξη και αποφυγή της εικόνας του ακρωτηριασμού αμέσως μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια εξυπηρετεί τη γυναίκα στις κινήσεις και στο ντύσιμό της αφού δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση. 
Σήμερα αυτές οι επεμβάσεις έχουν πολύ καλά αποτελέσματα αφού οι νέες χειρουργικές τεχνικές, η εξειδίκευση των πλαστικών χειρουργών και οι νέες προθέσεις βοηθούν θετικά στο θέμα.

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος αποκατάστασης;

Όχι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποκατάστασης, άλλοι πιο απλοί και άλλοι πιο περίπλοκοι που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση.
Μερικές από τις μεθόδους αυτές είναι:

α) Αποκατάσταση με διαστολέα ιστών.
β) Αποκατάσταση με κρημνούς, όπως του πλατέως ραχιαίου μυός, του ορθού κοιλιακού μυός κ.ά.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η κάθε γυναίκα θα πρέπει να το συζητήσει με τον ιατρό της.


Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

 Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για λόγους ιατρικούς και όχι μόνον από τη νόσο του καρκίνου, η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Η ενημέρωση όμως των γυναικών με καρκίνο του μαστού σήμερα, προεγχειρητικά, είναι υποχρέωση του θεράποντος ιατρού και δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού και με προοπτικές για το μέλλον.
Είναι ακίνδυνη η αποκατάσταση του μαστού;

Θεωρητικά, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις περικλείουν κάποιους κινδύνους και θεωρητικά σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή. Οι κίνδυνοι στην περίπτωση της αποκατάστασης μπορούν να συνοψιστούν σε αιμορραγία, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, μόλυνση και ρίκνωση της κάψας.

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.


Πως σχεδιάζεται η επέμβαση;

 Ο Μαστολόγος μπορεί να συζητήσει για την αποκατάσταση του μαστού αμέσως μόλις πληροφορήσει τη γυναίκα για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ιδανικό είναι αμέσως μετά να στείλει τη γυναίκα στον πλαστικό χειρουργό για να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους και σε συνεννόηση με το μαστολόγο να καταλήξουν στην κατάλληλη για την ασθενή επέμβαση. Επίσης θα πρέπει να συζητηθεί το είδος της αναισθησίας, αλλά και το κόστος της επέμβασης εφόσον ο ασθενής πρόκειται να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

 

 

Είδη επεμβάσεων

 1. Διαστολέας ιστών

Η πιο συνηθισμένη επέμβαση είναι να τοποθετηθεί ένας διαστολέας ιστών και αργότερα να αποκατασταθεί με πρόθεση σιλικόνης. Μετά τη μαστεκτομή ο διαστολέας ιστών τοποθετείται κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ που βρίσκεται κάτω από το μαστό και μετά την επέμβαση από μια βαλβίδα ανά δεκαήμερο αρχίζει να διαστέλλεται με φυσιολογικό ορρό. Όταν η διαστολή φτάσει στο επιθυμητό όριο, ο διαστολέας (εφόσον είναι απλός) αντικαθίσταται με μια πρόθεση σιλικόνης. Μερικοί διαστολείς παραμένουν μόνιμα ούτως ώστε στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται δεύτερη επέμβαση. Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία.

2. Αποκατάσταση με κρημνούς

Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση των λεγόμενων μυοδερματικών κρημνών, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος παίρνονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος όπως η πλάτη, η κοιλιά ή οι γλουτοί και τοποθετούνται με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε.

3. Άλλες επεμβάσεις

Συνήθως ο άλλος μαστός χρειάζεται είτε μείωση, είτε αύξηση, είτε ανόρθωση για να υπάρχει τελικά συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

 

Περιοδικό Μαστολογίας

Who's Online 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 επισκέπτες και κανένα μέλος

Συμβουλές

Επικοινωνία

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 124Β (2ος όροφος) Αθήνα,
ΤΚ 11526

Τηλ. 210 7470257
Fax: 210 7716834
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook

Scroll to top