Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία, εξέδωσε αναμνηστικό βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει τα Επιστημονικά Προγράμματα και τους Ομιλητές από τα 14 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας και τα 3 Διεθνή που πραγματοποίησε στο διάβα αυτών των χρόνων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’

  Χαιρετίζω τὸν ἑορτασμὸ τῶν 40 χρόνων τῆς Ἑλληνικῆς Ἑταιρείας Μαστολογίας καί τὶς σχετικὲς ἐκδηλώσεις ποὺ ἒχουν διοργανωθεί ἀπὸ τὴν Ἑταιρεία.

  Τὸ κῦρος τῶν προσκεκλημένων, ἡ πληθώρα καὶ ἡ ποιότητα τῶν ἐκδηλώσεων, ἡ πλαισίωση μὲ ποιοτικὴ μουσικὴ ἀκόμα, τὸ διαφαινόμενο μέσα ἀπὸ τὸν ἑορτασμὸ ἦθος τῶν προσπαθειῶν τῆς Ἑταιρείας διαχρονικά, ὅλα αὐτὰ ἐγγυῶνται γιὰ μιά εὐχάριστη καὶ ὠφέλιμη βραδυά, γεμάτη χρήσιμη πληροφορία καὶ ὅραμα γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ κοινωνία. Δὲ μπορῶ παρὰ νὰ ἐπισημάνω ἰδιαίτερα τὶς Ἡμερίδες ποὺ ἔχουν προγραμματισθεῖ ἀνὰ τὴν Ἐπικράτεια μὲ σκοπὸ τὴν ἐνημέρωση καὶ πρόληψη ἀπὸ τὸν καρκίνο τοῦ μαστοῦ.

  Εἶναι πολὺ σημαντικὸ γιὰ ὅλους μας νὰ αἰσθανόμαστε τὸ ἐνδιαφέρον κάποιων συνανθρώπων μας γιὰ μᾶς. Γιατὶ οἱ κόποι ὅσων μοχθοῦν γιὰ νὰ φέρουν σὲ πέρας τὶς δράσεις τῆς Ἑταιρείας φέρουν καρποὺς καὶ οἱ καρποὶ αὐτοὶ εἶναι δῶρα πραγματικὰ γιὰ τὸν καθένα μας προσωπικά. Εἶμαστε λοιπὸν ὀφειλέτες πρὸς ὅλους σας, ὅσοι βοηθᾶτε σ’αὐτὴ τὴν προσπάθεια. ἰδίως σ’ἐκείνους ποὺ ἔχουν φύγει ἀπὸ κοντά μας. Εἶναι δίκαιη ἡ τιμή.

  Συγχαίρω τοὺς διοργανωτὲς γιὰ τὴν ὄμορφη σύναξη καὶ ἔχομαι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογεῖ πλουσίως καὶ γιὰ πολλὲς δεκαετίες ἀκόμη τὶς δραστηριότητες τῆς Ἑλληνικῆς Ἑταιρείας Μαστολογίας.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ THΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος

Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού.

Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού

Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας

Μέλος του Δ. Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) Μέλος Διεθνούς Επιτροπής της SIS για την Υγεία του μαστού

 

Mε ιδιαίτερη συγκίνηση και ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την επιείκεια Tου που μου το επέτρεψε, παραθέτω ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) τον πρόλογο μου στο αναμνηστικό, επετειακό βιβλίο που εκδίδουμε ως ΕΕΜ, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία.

Ομολογουμένως, 40 χρόνια δύσκολα και σκληρά, διότι δεν είχα την τύχη να προέρχομαι ούτε από επώνυμη οικογένεια των Αθηνών, ούτε από την Ελλάδα, μια και είμαι από την Κων/πολη.

Το έναυσμα για να κάνω Μαστολογία μου δόθηκε από ένα συνειδικευόμενο την εποχή εκείνη, Συνάδελφο, τον σημερινό Καθηγητή κ. Ζήση Παπαθανασίου, που είχε όμως το πλεονέκτημα τότε, εκτός της ισχυρής προσωπικότητας του, -ταύρος και αυτός-, να έχει πατέρα ιατρό, που είχε φροντίσει να τον στείλει στη Γαλλία από φοιτητή. Έτσι γνώριζε πολλά περισσότερα από εμένα τότε. Σε μια λοιπόν εφημερία και βρισκόμενοι στην Βιβλιοθήκη του Αρεταιείου Νοσοκομείου, προκάλεσε τη συζήτηση ρωτώντας με σε τι σκόπευα να εξειδικευτώ. Τότε, είχα ολοκληρώσει το 3ο έτος ειδικότητας στη Μαιευτική/Γυναικολογία. Του απήντησα ότι δεν είχα ακόμη σκεφθεί κάτι τέτοιο και θα άκουγα τις δικές του προτάσεις.

Μόλις ολοκλήρωσε την κατάθεση των ιδεών του, του απάντησα Μαστολογία!!! Η απόφασή μου  αυτή βασίστηκε στη διαπίστωση που είχα ήδη κάνει, ότι με τον μαστό, παρόλο που είναι όργανο του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, το είχαν υπό την κατοχή τους οι (άνδρες) χειρουργοί!!

Αυτές ήταν οι σκέψεις που ανταλλάξαμε. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε μαζί στο Στρασβούργο, όπου γνωρίστηκα με τον αείμνηστό Καθηγητή Charles Marie Gros, εμπνευστή της Μαστολογίας, κατασκευαστή του μαστογράφου της CGR. Ο Καθηγητής χάρηκε με την επιθυμία μου και μου συνέστησε να πάω κοντά του το συντομότερο δυνατόν. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα απευθύνθηκα αμέσως στη Γαλλική Πρεσβεία και μετά από λίγο χρονικό διάστημα πήρα υποτροφία.

Είχα την μεγάλη αυτή τύχη να θητεύσω παρά τω Gros, ο οποίος και πριν τελειώσει η θητεία μου κοντά του, μου ζήτησε γυρνώντας στην Ελλάδα να ιδρύσω την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ως θυγατρική εταιρεία της SIS. Την πρότασή του αυτή ο Καθηγητής την έστειλε με επιστολή του στον τότε Καθηγητή μου, τον αείμνηστο Βασίλειο Κουτήφαρη.

Τον Δεκέμβριο του 1979 πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του, και ιδρύθηκε η ΕΕΜ ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Άξιος συνεχιστής του, ο γιός του Dominique, ο οποίος πήρε το 1982 τα σκήπτρα, όταν ο πατέρας του αποδήμησε εις Κύριον.

Έτσι άρχισε η ιστορία της ΕΕΜ και τη ροή αυτή, θα ακολουθήσει η προτεραιότητα των χαιρετισμών των συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, γι αυτό και ζητώ την επιείκεια όλων .

Η ΕΕΜ συνέβαλε τα μέγιστα στην ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού με τις εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες, που πραγματοποίησε στο διάβα αυτών των χρόνων ανά την Επικράτεια, με την προθυμία και την εθελοντική προσφορά των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχαν σ’ αυτές.

 Παράλληλα, πραγματοποίησε και δωρεάν εξετάσεις μαστού, με λήψη ιστορικού, προσδιορισμό  του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, υπερηχογραφήματος μαστού, παρακέντησης και κυτταρολογικής εξέτασης και κυτταρολογικής εξέτασης εκκρίματος κ.α.

 Η συμβολή της ΕΕΜ στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την καλλίτερη επιβίωση των γυναικών μπορεί να αποδειχθεί και με αριθμούς. Το 1980 στο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού του ΙΚΑ, που οργάνωσα στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ Αθηνών, στην Κλινική Αγ. Μαρίνα, σε κάθε τρείς γυναίκες που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο του μαστού, η μία βρισκόταν σε ανεγχείρητο Στάδιο, (Στάδιο 4) δηλαδή στον προθάλαμο του τάφου. Ύστερα από 20 χρόνια, το 1999 όταν με τη βοήθεια του Ελληνικού Συνδέσμου Σούζαν Κόμεν, πραγματοποιήσαμε Πανελλαδική Έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και το Στάδιο, στο οποίο διαγνώστηκαν οι γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι το 30-35% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ανήκαν στο Στάδιο Ο (μη διηθητικός καρκίνος) και στο Στάδιο 1 (με μέγεθος ογκιδίου έως 2 εκ.) δηλαδή Στάδια ιάσιμα κατά μεγάλη πλειοψηφία. Η ΕΕΜ ασχολήθηκε και ασχολείται ακόμη με:

  • Τη συνεχή μετεκπαίδευση των ειδικών στον μαστό ιατρών (Συνέδρια, Σεμινάρια, Σχολή Μαστολογίας)
  • Την ενημέρωση των μη ειδικών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα σύγχρονα επιτεύγματα της Μαστολογίας (Σεμινάρια, Ενημερωτικές Ημερίδες).
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (Εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες, προβολή διαφανειών, διανομή εκλαϊκευμένων εντύπων).
  • Την ίδρυση (Απρίλιος 2002) και λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη» που παρέχει επί 17 χρόνια, δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού γυναίκες και στα μέλη των οικογενειών τους.
  • Την ίδρυση και λειτουργία από τον Απρίλιο του 2009, της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας που προσφέρει εξειδικευμένη σφαιρική γνώση για τις παθήσεις του μαστού (καλοήθεις και κακοήθεις) στους ειδικευμένους στον τομέα τους ιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν μια σφαιρική γνώση στον τομέα της Μαστολογίας. Οι Καθηγητές της Σχολής, προσφέρουν αφιλοκερδώς τιςγνώσεις τους . Η Σχολή τελεί υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας. Για το 2020 η Σχολή θα αναβαθμιστεί σε Master.
  • Tην έκδοση του αγγλόφωνου Περιοδικού «Mastologia”, από το 2015
  • Το 1982 μετά από πρότασή μας ο Γαλλικός Σύλλογος για τις γυναίκες με καρκίνο  του μαστού “Vivre comme avant» (Ζήσε όπως πρώτα) με Πρόεδρο τότε την αείμνηστη Francine Timothy, ήρθε στην Ελλάδα, για να ηγηθούμε τις προσπάθειας. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η ιατρική μπλούζα στην περίπτωση αυτή ενοχλούσε. Γι' αυτό και προσφέραμε την πρωτοβουλία μας τότε στην αείμνηστη Δώρα Παπαδοπούλου Συμβολαιογράφο, η οποία πήρε τη σκυτάλη και δημιούργησε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Γυναικών με Μαστεκτομή ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε και έφθασε στην σημερινή του ονομασία «Άλμα Ζωής».

Η ΕΕΜ πρώτη διοργάνωσε και πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον τότε Ελληνικό Σύνδεσμο Σούζαν Κόμεν «Πορεία για τη Ζωή»  με συμβολικό περπάτημα 5 χλμ. στο Κέντρο των Αθηνών για  να ευαισθητοποιήσει γυναίκες και άνδρες ενάντια στη μάστιγα του καρκίνου του μαστού. Το ίδιο επανελαβε και στις νήσους Ρόδο και Κω.

 Η ΕΕΜ το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών δια χειρός του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, για τα 25 χρόνια λειτουργίας της και την ίδρυση του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού « Έλλη Λαμπέτη». Την ίδια χρονιά, ήρθε άλλη μια αναγνώριση του έργου της, από τα ΕΛΤΑ  τα οποία αφού αξιολόγησαν την προσφορά μας, εξέδωσαν αναμνηστικό γραμματόσημο.

 Στο διάβα των ετών η βραβεύτηκε μέσω της Προέδρου της:

  • Τον Οκτώβριο του 1992 με τον Χρυσού Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου για την πολύ επιτυχημένη οργάνωση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας στη Ρόδο
  • Το 1994 από τον Πρόεδρο του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας αείμνηστο Καθ. Antonio Figueira στη Βραζιλία.
  • Το 1996 από τον Πρόεδρο του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας τον Διεθνούς φήμης Παθολόγο-Ογκολόγο στο MD Anderson στο Ηοuston-Texas, Καθ. κ. Gabriel
  • Το 2001 από τον Σύλλογο Susan G. Komen του Dallas- Texas, με το Cameo της Εταιρείας
  • Το 2006 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - Κέντρο Στήριξης Οικογένειας για τις δωρεάν εξετάσεις μαστού με την ΕΕΜ στην Αττική
  • Τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Η Ελπίδα»
  • Τον Οκτώβριο του 2016 από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης
  • Το 2016 βραβεύτηκε από την Καθ. κ, Carole Mattelein στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Soci ety-SIS), που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο.

Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας και των προβλημάτων της Ελληνικής πραγματικότητας, η πρόσφατη διάκριση και επιλογή μου από την Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας ως Μέλους της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής της Υγείας του μαστού ήρθε να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο για την οργάνωση των 40 χρόνων της ΕΕΜ όσο και για την προετοιμασία του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της SIS για την υγεία και τη φροντίδα του μαστού. Από τη θέση αυτή, ευχαριστώ δημόσια και από καρδιάς τους Συναδέλφους μου στη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας για την τιμή που μου έκαναν και υπόσχομαι να αξιοποιήσω όλες τις γνώσεις που έχω και τις εμπειρίες που θα αποκτήσω προς όφελος των γυναικών στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Ασχολούμενη με την έκδοση αυτού του βιβλίου, διαπίστωσα ότι κάποιος ρίχνοντας του μια ματιά, θα μπορέσει να δει την εξέλιξη της Μαστολογίας στον Ελληνικό και στον Διεθνή χώρο. Παράλληλα όμως διαπίστωσα, πόσοι εκ των Συναδέλφων – Συνεργατών μας δεν βρίσκονται πλέον μεταξύ μας. Στο τέλος του βιβλίου αποδίδουμε φόρο τιμής στους εκλιπόντες.

Τέλος πριν κλείσω τον παρόντα χαιρετισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα διατελέσαντα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΜ που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην ομαλή λειτουργία της Εταιρείας.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για την αποδοχήτης πρόσκλησής μας να είναι παρών στο εορταστικό δείπνο ερχόμενος από τη μακρινή Βραζιλία. Ευχαριστώ επίσης θερμά όλους τους Συναδέλφους μας, από Ελλάδα και εξωτερικό, όσους αποδέχθηκαν και έστειλαν χαιρετισμό για το βιβλίο.

Ευχαριστώ θερμά κι από την καρδιά μου, τους Νομικούς Συμβούλους της εταιρείας που πρόσφεραν τις νομικές συμβουλές αφιλοκερδώς, Κωνσταντίνο Κανιά, Κωνσταντίνο Ρέγκο, Ιωάννη Αλεβίζο και Νικόλαο Παπαευσταθίου

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω δημόσια το τυπογραφείο Ideas print και ιδιαίτερα τα αδέλφια Ηλία & Σουζάνα Τάγκα για την άψογη συνεργασία τους στην δημιουργία και εκτύπωση του αναμνηστικού αυτού βιβλίου των 40 χρόνων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας καθώς και όλους τους χορηγούς που απεικονίζονται στο βιβλίο και διαχρονικά έχουν στηρίξει το έργο της ΕΕΜ, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους διαχρονικά συνεργάτες μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω και στον σύζυγό μου Νικόλαο Μουζάκα που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα μου και στον αγώνα της Εταιρείας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ZHΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σεξολόγος
Επ. καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ

Θυμάμαι πάντα εκείνη τη συζήτηση στη βιβλιοθήκη του Αρεταιείου. Ήταν η μέρα που πρότεινα στη Λυδία Μουζάκα να ασχοληθεί με τη Μαστολογία. Είχα μόλις επιστρέψει στην Αθήνα από σπουδές στη Γαλλία, στοιχείο που δεν περνούσε ασχολίαστο από τους γιατρούς της Γυναικολογικής Κλινικής. «Και πού να πάω;» με ρώτησε, ύστερα από λίγο. «Μα, στο Στρασβούργο, στον καθηγητή Gros» της απάντησα. Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να επεξεργαστεί την πρόταση το γρήγορο μυαλό της. Είμαι σίγουρος πως είχε πάρει την απόφαση να σπουδάσει Μαστολογία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένα μήνα αργότερα πετούσαμε μαζί για το Στρασβούργο, εγώ για ένα σεμινάριο Ανδρολογίας και η Λυδία για να συναντήσει τον καθηγητή Gros.

Έξυπνη, αποφασιστική, ακούραστη, επικοινωνιακή, μελετηρή, πέρα από τις λαμπρές σπουδές της στο Στρασβούργο δημιούργησε και ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με τους κορυφαίους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, στο χώρο της Μαστολογίας.

Η πολυετής εμπλοκή της στα επιστημονικά δρώμενα της Μαστολογίας σε επίπεδο διεθνές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Λυδία συνδυάζει επιστημονικά και διοικητικά προσόντα που συντηρούν τη σχέση της με τη Μαστολογία. Μια σχέση που κατά βάθος παραμένει βαθειά ερωτική…

Μεγάλος ο απολογισμός δραστηριοτήτων και η απλόχερη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία της Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας τα 40 αυτά χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, όπου η Λυδία Μουζάκα έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και την τελευταία 25ετία διατελεί Πρόεδρος της Εταιρείας. Στη γκάμα των δραστηριοτήτων της Εταιρείας περιληπτικά περιλαμβάνονται 14 Πανελλήνια Συνέδρια, δύο Διεθνή και ένα Πανευρωπαϊκό που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, σωρία Ενημερωτικών Ημερίδων για το κοινό και δωρεάν εξετάσεων μαστού, θα μου επιτραπεί να πω δικαίωσαν τις φιλοδοξίες της.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η ενασχόλησή της με τη γυναίκα, σαν τον ακρογωνιαίο λίθο που στηρίζει την οικογένεια και το ενδιαφέρον της για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΓΚΡΟ

Ακτινολόγος - Μαστολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου
Διευθυντής Κέντρου Μαστολογίας Νοσοκομείου του Στρασβούργου